Jedná se o pojem moderní doby. Stále více kaváren a restaurací výběrovou kávu připravuje, ale pořád jí je malé procento. A čím dál víc je lidmi, námi zákazníky vyhledávaná, a samozřejmě si jí chceme připravovat doma. V supermarketech a večerkách nejspíš výběrovou kávu nenajdeme. Jistější je si kávu zakoupit ve specializovaných prodejnách, pražírnách a nebo kavárnách kde výběrovou kávu připravují. Výběrová káva je 100% arabika.

Prvotřídní pěstování
Co se dozvíte v článku
Výběrová káva začíná u farmáře, velký vliv na kávu má péče o danou rostlinu. Důležité také je, kde se káva pěstuje. Záleží na mnoha vlivech výsledné sklizně. Kolik je v půdě živin, jaká je nadmořská výška, jaké je počasí ale také na dané odrůdě. Čím výš je kávovník pěstován, tím déle kávové třešně zrají a zrno má čas na lepší rozvinutí chutí.
Pro baristy

Porovnat ceny >>

Porovnat ceny >>

Porovnat ceny >>
Šetrná sklizeň
Dalším významným aspektem je způsob sklizně. Nejlepší, ikdyž nejsložitější je ruční sběr. Farmáři sbírají pouze správně zralé třešně, za to u strojové sklizně tohle není možné. Tam se sklízí vše, i nezralé třešně a má to obrovský vliv na výslednou kávu.
Způsob zpracování výběrové kávy
Nejčastěji se výběrová káva zpracovává mokrým způsobem (tzv. washed). Jakmile se káva zpracuje a usuší, tak se zrna pečlivě třídí a dělají se degustace daných vzorků.
Jak se stane ze zrn výběrová káva?
Výběrovou kávu testují nákupčí zelené kávy, kteří ji hodnotí a udělují body do tabulek (SCA cupping from), kde se body sčítají. S označením výběrové kávy, musí daná sklizeň splnit více jak 80 bodů ze sta. Zároveň existuje zvláštní ocenění, Cup of excellence. Tohle ocenění dostávají jen ty nejlepší kávy, které se prodávají na internetových aukcích za vysoké ceny. Farmářům se tohle ocenění vyplatí, i když s tím mají více práce, tak jsou lépe hodnocení a u nákupčích vyhledávání.
Zelená kávová zrna… Pražení
Pražení jako umění
Poté je nejdůležitější takovou kávu správně napražit. Což je velmi těžký úkol. Můžeme nakoupit sebe lepší zrna, ale když je neumíme upražit, nemůže být výsledek dokonalý. Musí se z dané kávy vytěžit to nejlepší a dostat z ní maximum chutí. Když si kupujeme výběrovou kávu, na balíčku musíme najít přesnou odrůdu, oblast kde se káva pěstovala, také název farmy nebo farmáře, způsob zpracování, chuťový profil, datum pražení a datum spotřeby.
Porovnání kávových zrn, v popředí (vlevo dole) výběrová káva, (vpravo) bílo-zelená neupražená výběrová káva, v povzdálí (nahoře) temně hnědá skoro černá přepražená běžná nevýběrová káva tzv. komoditní káva… Detailní pohled na výběrová kávová zrna, evidentně mírně hnědá barva, matné zrno…
Taková káva je světle pražená a to má za následek acidní chuť, ale krásně se v ní rozpozná chuťový profil. Dokážeme potom rozeznat různé odrůdy. Mohou být sladší po oříškách a čokoládě, některé zase ovocné po malinách a tropickém ovoci. Samozřejmě existuje široká škála chuťových profilů. Stačí jen ochutnat.
Takto vypadá NEvýběrová káva
