O kávě Jak poznat výběrovou kávu

Jak poznat výběrovou kávu

Jedná se o pojem moderní doby. Stále více kaváren a restaurací výběrovou kávu připravuje, ale pořád jí je malé procento. A čím dál víc je lidmi, námi zákazníky vyhledávaná, a samozřejmě si jí chceme připravovat doma. V supermarketech a večerkách nejspíš výběrovou kávu nenajdeme. Jistější je si kávu zakoupit ve specializovaných prodejnách, pražírnách a nebo kavárnách kde výběrovou kávu připravují. Výběrová káva je 100% arabika.

výběrová káva
Výběrová káva je většinou světle až středně hnědé barvy, nikdy není temně nebo tmavě hnědá, také je spíše matná než lesklá…

Prvotřídní pěstování

Výběrová káva začíná u farmáře, velký vliv na kávu má péče o danou rostlinu. Důležité také je, kde se káva pěstuje. Záleží na mnoha vlivech výsledné sklizně. Kolik je v půdě živin, jaká je nadmořská výška, jaké je počasí ale také na dané odrůdě. Čím výš je kávovník pěstován, tím déle kávové třešně zrají a zrno má čas na lepší rozvinutí chutí


Pro baristy

Barista&Co konvička na mléko, 350 ml, Midnight Copper 6BC004-022 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do
Porovnat ceny >>
odměrka na kávu Barista & CO Midnight Gold lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do
Porovnat ceny >>
DeLonghi Tamper nerez lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do
Porovnat ceny >>
Good Hemp Barista Seed Milk 1000 ml lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do
Porovnat ceny >>
Baristické pero na latte Art lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do
Porovnat ceny >>
DeLonghi Tamper nerez lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do
Porovnat ceny >>

Šetrná sklizeň

Dalším významným aspektem je způsob sklizně. Nejlepší, ikdyž nejsložitější je ruční sběr. Farmáři sbírají pouze správně zralé třešně, za to u strojové sklizně tohle není možné. Tam se sklízí vše, i nezralé třešně a má to obrovský vliv na výslednou kávu.

Způsob zpracování výběrové kávy

Nejčastěji se výběrová káva zpracovává mokrým způsobem (tzv. washed). Jakmile se káva zpracuje a usuší, tak se zrna pečlivě třídí a dělají se degustace daných vzorků.

Jak se stane ze zrn výběrová káva?

Výběrovou kávu testují nákupčí zelené kávy, kteří ji hodnotí a udělují body do tabulek (SCA cupping from), kde se body sčítají. S označením výběrové kávy, musí daná sklizeň splnit více jak 80 bodů ze sta. Zároveň existuje zvláštní ocenění, Cup of excellence. Tohle ocenění dostávají jen ty nejlepší kávy, které se prodávají na internetových aukcích za vysoké ceny. Farmářům se tohle ocenění vyplatí, i když s tím mají více práce, tak jsou lépe hodnocení a u nákupčích vyhledávání.

Pražení jako umění

Poté je nejdůležitější takovou kávu správně napražit. Což je velmi těžký úkol. Můžeme nakoupit sebe lepší zrna, ale když je neumíme upražit, nemůže být výsledek dokonalý. Musí se z dané kávy vytěžit to nejlepší a dostat z ní maximum chutí. Když si kupujeme výběrovou kávu, na balíčku musíme najít přesnou odrůdu, oblast kde se káva pěstovala, také název farmy nebo farmáře, způsob zpracování, chuťový profil, datum pražení a datum spotřeby.

Taková káva je světle pražená a to má za následek acidní chuť, ale krásně se v ní rozpozná chuťový profil. Dokážeme potom rozeznat různé odrůdy. Mohou být sladší po oříškách a čokoládě, některé zase ovocné po malinách a tropickém ovoci. Samozřejmě existuje široká škála chuťových profilů. Stačí jen ochutnat.

Takto vypadá NEvýběrová káva

Ukázkové foto NEvýběrové kávy pro porovnání, na první pohled je káva zcela lesklá až černá (tmavě hnědé barvy)…

Profilový obrázek
DomácíKavárna.cz
Autor je odborníkem na kávu a milovník přípravy kvalitní a lahodné kávy.

Podobné články

Kávové země

Myslíte to s kávou vážně? Vsaďte na kvalitu

Kávu jste vždycky měli rádi, ale teď vám obzvlášť začala chutnat? Je...

Přijměte pozvání na pravé espresso

Příprava espressa na pákovém kávovaru Lahodná, voňavá a...

Džezva – pravá turecká káva

Džezva Českého turka jistě všichni velmi dobře znáte....

Zrnková káva z Thajska

Thajsko se nachází ve střední části poloostrova Zadní Indie a sahá také...

Kategorie

Komentáře