Termín V60 můžete znát z malých moderních kavárniček ,dobrých restaurací nebo malých rodinných pražíren. Je to známý a momentálně velmi moderní postup alternativní přípravy filtrované kávy, který si můžete připravit i doma. V 60 bude chutnat všem milovníkům výběrové kávy, kteří si pochutnají na jemnější filtrované kávě a rádi si sami nalévají kávu z konvičky do šálku. U V60 nedostanete hotový nápoj nalitý v hrníčku, ale malou skleněnou konvičku (tzv. dekantér ), ve které je tato filtrovaná káva připravená. Z této konvičky si naléváte kávu sami do šálku.

Příslušenství na přípravu
Co se dozvíte v článku
Na přípravu V60 budeme potřebovat toto příslušenství:
- Kvalitní výběrová káva (nejlépe nějakou sladší kávu např. Honduras nebo ovocnější a svěží kávu z Kolumbie)
- Papírový filtr na přípravu V60
- Keramický nebo měděný dripper pro přípravu V60, ve kterém budeme kávu vařit (filtrovat)
- dekantér ze skla pro přípravu V60
- Váhu
- Varnou nebo baristickou konvici
- Mlýnek
- Oblíbený hrneček

Pojďme si popsat způsob přípravy V60 a vhodnost výběru kávy na její přípravu. Tedy na V60 používáme výhradně výběrovou kávu nejvhodnější jsou kávy ovocnější chuti z oblasti Rwanda a Kolumbie. Pro dobrou V60 je potřeba jako základ namlýt správné množství Vámi zvolené výběrové kávy to je 22-25 g a středně hrubé kávy ze které vyrobíme 300 ml finálního výrobku.
Dekantéry a drippery:
Vhodné mletí kávy
Kávu tedy nameleme na střední hrubost, čím jemněji jí namelete, tím bude výraznější a silnější. Nejlépe kávu melte v ručních mlýncích a nebo elektrických s mlecími kameny. Elektrické malé mlýnky se sekacímy noži, nejsou úplně vhodné, kávu nemelou, ale drtí a navíc se při drcení káva příliš zbytečně zahřívá, nicméně je lze také použít. Ruční mlýnky kávu správně namelou podle toho jakou hrubost si nastavíte. U mletí totiž dochází k jemnému uvolňování vonných esencí a tříslovin kávy a mlecí kameny jsou asi nejšetrnější k zrnu a poté chuť samotného nápoje je nenahraditelná.

Správná teplota vody
Do konve si nalejeme vodu a necháme ohřát zhruba na 90-95°C. Konvici můžete použít obyčejnou varnou a vypnete ji těsně před vřením nebo se už nyní prodávají varné konvice s ruznými teplotami anebo si můžete pořídit speciální baristickou konvici, na které si přesně nastavíte toplotu a je také lepší na nalévání vody ( např. od firmy Bonavita ).
Baristické varné konvice:

Porovnat ceny >>
Nachystáme si sadu skleněného dekantéru a porcelánového drippru (nejlepší od firmy Hario ) a papírový filtr. Filtr na V60 je ve tvaru V a na jedné straně má hrubý proužek, který přeložíme a prsty uhladíme, poté fitr otevřeme do tvaru trychtýře a vložíme do drippru. Opatrně slejeme již připravenou horkou vodou. Necháme odkapat a z dekantéru přebytečnou vodu vylejeme. Nyní můžeme do drippru vsypat vhodně namletou kávu a hezky srovnáme poklepáním na hranu drippru.

Preinfuze a zalévání
První fáze zalévání je preinfuze, to znamená že kávu zalejeme malým množstvím a tenkým prodem vody, tak aby byl celý její povrch mokrý. Poté pomalu naléváme zhruba 75 ml. vody krouživým pohybem od prostřed ke kraji. Vodu necháme asi 30 vteřin filtrovat. ,,Pokud se nám na povrchu dělají bublinky, tak to znamená, že byla káva na začátku málo slitá.“ Tenhle postup opakujeme ještě třikrát, aby jsme měli 300 ml. hotové kávy. Jakmile máme hotovo, filtr spojíme okrajema k sobě a vyhodíme.

Dokončení
Hotovou kávu máme ve skleněném dekantéru, ze kterého si ji naléváme do oblíbeného nebo vhodného hrnečku. Kávu můžeme popíjet i delší dobu, protože postupně jak chládne, tak se mění její chuť a poznáváte další její chuťové profily.

Typ
V60 od firmy Hario se prodává ve dvou velikostech. U menší je dekantér o objemu max 380ml. a dripper s označením 01, k tomu i filtry s označením 01. Větší velikost má dekantér okolo 500ml. a dripper s označením 02 a fitry také s označením 02. Příklad zde:

Porovnat ceny >>