Kde se pěstuje a jak vypadá kávoník statný?
Co se dozvíte v článku
Kávovník statný je keř, který dorůstá výšky 6-12 metrů. Pochází z tropických deštných pralesů a nyní se pěstuje v tropickém a subtropickém pásmu. Má pevné, tmavě zelené vlnité listy. Květy mají narůžovělou barvu a plody jsou při dozrávání červené. Uvnitř kávové třešně jsou 2 kávová zrna, která obsahují 1,5 až 3,3% kofeinu, tj. skoro až 2x tolik jako v arabice.

Pěstování
Kávovník robusty roste v nižších nadmořských výškách, zhruba ve 200 až 600 m.n.m.. Má rád teplé a vyrovnané počasí při teplotách 24 až 29 stupňů. Je mnohem méně náročný na pěstování než arabika. První sklizeň probíhá již po 2-3 letech. Zraje mnohem rychleji, díky nižší nadmořské výšce.
Zrnková káva s robustou

Porovnat ceny >>

Porovnat ceny >>
Produkce robusty
Robusta se řadí mezi méně kvalitní kávy pro svou typicky hořkou chuť. Je levnější a v supermarketech i prodávanější. Nejčastěji se pěstuje hlavně ve Vietnamu a Brazílii.
Jak vypadá a co obsahuje zrno robusty?
Zrno robusty je menší a oválné s rovnou rýhou uprostřed. Obsahuje více kofeinu a kyselinu chlorogenovou, která kávovník chrání před škůdci. Kyselina chlorogenová je velmi hořká a proto má vliv na chuť kávy.
Robusta nemusí být vždy špatná
I robusta má své příznivce díky vysokému obsahu kofeinu. Hodně se prodávají směsi, které obsahují menší procento robusty, která dodá espressu bohatou cremu.