Příprava kávy Přijměte pozvání na pravé espresso

Přijměte pozvání na pravé espresso

Příprava espressa na pákovém kávovaru

Lahodná, voňavá a navracející energii – taková je káva espresso. Tento nápoj pochází z Itálie a jeho první verze vznikla v roce 1901.  Byl patentován první přístroj na výrobu kávy, a to s hlavami, na něž se upínaly portafiltry se stlačenou kávou. Poprvé byla káva připravena rychle a výslovně přímo pro zákazníka. Později byl poloautomatický přístroj doplněn ruční pumpou, takže byl vyvíjen větší tlak na kávový puk a z něj do nápoje pronikaly i éterické oleje a koloidy – výsledkem byla neuvěřitelná crema. Běžným kavárnám s původní přípravou kávy do konvice a doléváním do hrnečků začaly silně konkurovat espresso bary, v nichž vévodil barista s přípravou espressa. Postupně byly kávovar i espresso vylepšovány až do dnešní podoby. A Italové jsou na přípravu kávy a svůj celkový postoj k ní patřičně hrdí.

Aby vznikla ta nejčistší forma nápoje, má espresso svou specifickou přípravu:

Espresso
  • 7 gramů kávy se pěchovadlem stlačí v páce
  • páka se vloží do vysokotlakého kávovaru
  • voda o teplotě 88 – 90 oC, tlakem 8 – 9 barů, doslova protlačí kávu do předem vyhřátého hrníčku
  • nápoj vytéká z kávovaru 25 vteřin
  • objem espressa v hrníčku má být 25 – 30 ml
  • krémová pěna je vysoká 1 – 2 mm

Pro precizní extrakci je nezbytné dodržet správné podmínky přípravy espressa – to znamená přesný tlak, teplotu i čas. Voda nesmí dosáhnout varu a pozor na dlouhou extrakci! Jinak se může stát, že chuť kávy dojde výrazné změny – nápoj pak obvykle zhořkne, anebo má příchuť připáleniny až spáleného dřeva; dokonce by mohl obsahovat i škodlivé látky.

Ten, kdo chce mít větší objem espressa v hrnku, měl by si ho připravit z více dávek kávy – a to úměrně zamýšlenému objemu vody.

Popsali jsme základní přípravu espressa; to však má i několik dalších variant:

  • espresso macchiato – do kávy se přidává lžíce mléčné pěny
  • latte macchiato – hotové espresso se nalije do vysoké sklenice, v níž je již připraveno našlehané mléko, přičemž vzniká efektní propojení a probarvení obou tekutin
  • espresso lungo – doba přípravy 30 vteřin, doplněné vodou v poměru 1:1; někde obdržíte konvičku s vroucí vodou, abyste si „své lungo“ doplnili tekutinou podle své potřeby a chuti
  • espresso americano – doplněné vodou v poměru 1:5
  • espresso doppio – dvojitá dávka kávy, doba průtoku do 25 vteřin
  • espresso con panna – se smetanou
  • ristretto – silný nápoj s dobou průtoku kolem 15 vteřin a s maximálním množstvím vody 20 ml, což vydá tak na dva doušky silně koncentrované kávy, kterou ovšem doprovází velice příjemné a silné aroma; k přípravě ristretta se používají jemněji mletá kávová zrnka; na počátku extrakce je nápoj koncentrovanější, v barvě hořké čokolády, v konečné fázi přípravy ristretto zesvětlá; tento druh espressa preferují právě Italové
  • espresso coretto – 25 až 30 ml espressa, doplněného brandy, koňakem či likérem – alkohol se přidává buď rovnou do kávy, anebo se servíruje zvlášť
  • flat white – 60 ml espressa a 90 ml teplého našlehaného mléka
  • capuccino – espresso a plnotučné mléko o teplotě 70 oC, v poměru 1/5 espressa, 2/5 horkého mléka, 2/5 napěněného mlékalatte macchiatoespresso macchiato – do kávy se přidává lžíce mléčné pěny
  • latte macchiato – hotové espresso se nalije do vysoké sklenice, v níž je již připraveno našlehané mléko, přičemž vzniká efektní propojení a probarvení obou tekutin
  • espresso lungo – doba přípravy 30 vteřin, doplněné vodou v poměru 1:1; někde obdržíte konvičku s vroucí vodou, abyste si „své lungo“ doplnili tekutinou podle své potřeby a chuti
  • espresso americano – doplněné vodou v poměru 1:5
  • espresso doppio – dvojitá dávka kávy, doba průtoku do 25 vteřin
  • espresso con panna – se smetanou
  • ristretto – silný nápoj s dobou průtoku kolem 15 vteřin a s maximálním množstvím vody 20 ml, což vydá tak na dva doušky silně koncentrované kávy, kterou ovšem doprovází velice příjemné a silné aroma; k přípravě ristretta se používají jemněji mletá kávová zrnka; na počátku extrakce je nápoj koncentrovanější, v barvě hořké čokolády, v konečné fázi přípravy ristretto zesvětlá; tento druh espressa preferují právě Italové
  • espresso coretto – 25 až 30 ml espressa, doplněného brandy, koňakem či likérem – alkohol se přidává buď rovnou do kávy, anebo se servíruje zvlášť
  • flat white – 60 ml espressa a 90 ml teplého našlehaného mléka
  • capuccino – espresso a plnotučné mléko o teplotě 70 oC, v poměru 1/5 espressa, 2/5 horkého mléka, 2/5 napěněného mléka

V našich kavárnách a restauracích se často setkáte se zažitým názvem „caffé piccolo, preso nebo expreso“ – ne, to nejsou žádné speciální druhy kávy, nýbrž jde také o espresso. Protože dnes už nejsou na trhu jen dva tři druhy kávy, měli by se alespoň labužníci a ortodoxní milovníci espressa naučit jeho jednotlivé varianty správně pojmenovat a rozpoznávat jejich složení a chutě.

Využívání Naked portafilteru při přípravě espressa

U pákového přístroje lze běžnou páku se středovou výpustí či dvěma výpustmi (běžný portafilter, obsahující koš a rukojeť, káva vytéká jednou či dvěma hubicemi) nahradit bezedným (skutečně nemá dno) čili holým filtrem – Naked portafilter – který umožňuje extrahovat espresso přímo z koše do šálku. Pomocí tohoto nástroje pro přípravu espressa se získá lepší krémovější pěna a snad i lahodnější chuť nápoje. Uživatelé Naked portafilteru prozatím nejsou za jedno, zda je nástavec tak velkým přínosem, ale zdá se, že až na drobounké nedostatky je takto připravené espresso dokonalé, navíc s interesantním vzhledem (káva není směrována do malého otvoru, ale rozkapává se v celé šíři přímo přes sítko, čímž se zajímavě probarvuje). Vždyť ke kultuře přípravy a pití kávy patří i estetické hledisko.

Naked portafilteru

A další nesporné výhody Naked portafilteru? Jeho čištění je snadnější než údržba běžného portafiltru. Stačí propláchnout vodou a je hotovo. A v neposlední řadě kávovar bez páky a hubice zabírá méně místa, což by mohlo být také předností.

Nevýhodou je, že na Naked portafilter není možné instalovat dvojitou výpusť.

Takže po zvážení všech pro a proti, bude muset každý majitel či provozovatel kavárny, případně barista sám, individuálně rozhodnout, zde uvedený nástavec bude při přípravě espressa přínosný či nikoliv. Luxusní kavárny, nabízející výběrovou kávu, Naked portafilter používají.

A slovo závěrem?

Na dobré a chutné espresso nemusíte jen do kavárny, ale můžete si je připravit i doma. Stačí se jen rozhodnout, zda si pořídíte kávovar kapslový nebo pákový, automatický či poloautomat.

Profilový obrázek
DomácíKavárna.cz
Autor je odborníkem na kávu a milovník přípravy kvalitní a lahodné kávy.

Podobné články

Kávové země

Myslíte to s kávou vážně? Vsaďte na kvalitu

Kávu jste vždycky měli rádi, ale teď vám obzvlášť začala chutnat? Je...

Přijměte pozvání na pravé espresso

Příprava espressa na pákovém kávovaru Lahodná, voňavá a...

Džezva – pravá turecká káva

Džezva Českého turka jistě všichni velmi dobře znáte....

Zrnková káva z Thajska

Thajsko se nachází ve střední části poloostrova Zadní Indie a sahá také...

Kategorie

Komentáře

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno