Kávu jste vždycky měli rádi, ale teď vám obzvlášť začala chutnat? Je totiž docela možné, že ji najednou pijete víc než dřív a častěji si ji vaříte doma. Možná covid změnil vaše pracovní návyky a „uvěznil“ vás na homeoffice, narodily se vám děti, které se v noci neustále budí a nebo jen přišel sychravý podzim a s ním i touha zachumlat se s voňavou kávou do křesla pod deku. Teď už by to chtělo jen tu dobrou kávu. Poradíme vám, jak na ni.
Pořídit drahý kávovar? Ano či ne?
Co se dozvíte v článku
Možná kávovar do kuchyně potřebujete, dost možná to ale pro vás bude další zbytečný přístroj do domácnosti. Pít totiž nemusíte pouze espresso, ale vyzkoušet můžete i filtrovanou kávu. Nejprve ale pár informací pro milovníky espressa, pro které je domácí kávovar dobrou volbou.
Nejrůznějších kávovarů je na trhu nepřeberné množství. Už dávno neplatí, že pořádný kávovar patří do kavárny, případně do velké firmy, pořídit si ho můžete klidně i domů do kuchyně. Domácí kávovar však počítá s tím, že vám uvaří maximálně pár šálku denně. Kávu dokáže uvařit jak z kávových zrn (kávovar je vybavený vestavěným mlýnkem, který kávu těsně před přípravou sám namele), tak z mleté kávy. Ty levnější kávovary ji pak připravují z kapslí.
Domácí kávovary dokážou připravit klasické espresso, latte i cappuccino. Zvolit si můžete ale nejen druh nápoje, ale i velikost hrníčku nebo intenzitu kávy.
Espresso versus filtrovaná káva
Filtrovaná káva se od espressa liší. Espresso má hustou strukturu, spoustu chutí i aromat a nástup kofeinu je u něj rychlý. To je dáno tím, že je připravované v kávovaru (velkou roli hraje tlak vody). Vzorec pro ideální espresso vypadá asi takto: 7/9/25/25/88-92. Nejste z toho moudří? Znamená to, že 7 gramů namleté kávy se při tlaku 9 barů nechá extrahovat 25 sekund do 25 ml vody při teplotě 88-92 °C.
Zjednodušeně řečeno, espresso je silná káva a je jí docela málo. Opakem je filtrovaná káva. Té je větší množství a chutě jsou v ní rozprostřeny do celého objemu šálku. Pokud jste zvyklí na pité espressa, zpočátku se vám filtrovaná káva může zdát slabá. Tak to ale není, tato káva obvykle obsahuje více kofeinu než espresso, ale jeho nástup je pomalejší.
Jak připravit filtrovanou kávu
Domácí příprava filtrované kávy je snadná. Není totiž třeba vytvářet speciální tlak, stačí prostě kávu louhovat ve vodě a poté výsledný nápoj přefiltrovat tak, aby neobsahoval kávovou sedlinu.
Pokud jste se rozhodli filtrovanou kávu vyzkoušet, doporučujeme vám pořídit tzv. moka konvičku. V té můžete kávu připravit na sporáku (je jedno, zda máte sporák elektrický, plynový nebo indukci). Moka konvičky jsou k dostání hliníkové i nerezové (ty jsou vhodné na indukci). Pořídit můžete konvičku menší nebo větší, podle toho, kolik členů vaší domácnosti bude kávu pít. Běžně jsou k sehnání varianty o objemu 2-9 šálků.
Další možností, jak připravit filtrovanou kávu, je french press. Jedná se o konvici ze skla s pohyblivým filtrem (sítkem). Hodí se na nejen na přípravu filtrované kávy, ale i na přípravu sypaného čaje nebo oblíbené studené kávy cold brew. Káva se opět louhuje a následně filtruje. Nedochází k varu tak jako v moka konvičce a není tím tak negativně ovlivněna chuť kávy.
Čerstvá káva a správný mlýnek je základ
Chcete-li si na kávě opravdu pochutnat, doporučujeme mlít ji těsně před přípravou. Jen tehdy, pokud umelete kávu těsně před její přípravou, dostanete z kávových zrnek maximum chuti. Dopředu namletá káva rychle oxiduje a vůně i intenzita chuti se vytrácí.
Kávovar umele kávu za vás, moka konvička ani french press nikoliv. Pořídit si tedy musíte ještě vhodný mlýnek na kávu a samozřejmě kvalitní zrnkovou kávu. Pak už stačí jen vychutnat si svůj šálek kávy.