Vaření kávy v moka konvičce má obrovskou tradici v Itálii, odkud pochází velmi známé moka konvičky Bialeti, ano přesně ty co si myslíte, i když jste možná o této značce neslyšeli, tak tradiční notoricky známí hranatý tvar moka konvičky je právě od firmy Bialeti. Moka konvička je malý kovový přístroj na přípravu espressa díky velmi vysokému tlaku vodní páry která se v konvičce vytváří. Někteří výrobci dokonce tyto moka konvičky označují jako kávovar možná se vám to zdá šílené ale opravdu je to tak.

Moka konvičky jsou vždy kovové ,vyrobeny z velmi kvalitní leštěné oceli nebo hliníkové slitiny, mají nejrůznější tvary, buďto jsou tradiční (hranaté) nebo moderní designové.
Co taková moka konvička obsahuje?
Co se dozvíte v článku
Moka konvička se skládá ze tří hlavních částí, spodní část je malá nádobka na vodu, která má na svém bočním okraji nahoře speciální výpustný přetlakový ventil, po který se napustí spodní část konvičky vodou. Druhou částí je kovové perforované sítko, do kterého se nasype namletá káva, tvar sítka vzdáleně připomíná malý trychtýřek. Toto sítko se vezne a usadí se do spodní nádobky s vodou. Následně se usadí třetí část moka konvičky, což je nádobka na hotovou kávu s uchem, našroubujeme ji na spodní část kterou máme už předem připravenou a hlavně naplněnou vodou a namletou kávou. Po sestavení tohoto “aparátu” máte konvičku připravenou k přípravě vaší kávy. Pozor je vždy nutné pořádně konvičku dotáhnou aby vás přetlak vodní páry z konvičky neopařil a káva nebo voda nevytekla na sporák.

Velikosti moka konviček
Moka konvičky se prodávají v nejrůznějších velikostech většinou ne podle objemu ale na počet espress. Můžete koupit pidi moka konvičku na dvě espressa ale také velkou moka konvici na 12 espress. Nejprodávanější a nejznámější jsou konvičky na 5-6 espress. Tvar je u konviček vždy stejný, mění se pouze jejich velikost.

Rady pro přípravu a údržbu moka konvičky:
- konvičku nikdy nevymívejte jarovou vodou ani žádnou chemikálií, pára je velmi silná a určitě nechcete mít jarovou nebo jinak chemickou chuť kávy ,která může nemile ohrozit vaše zdraví, vždy tedy používejte kartáčky a jen proud čisté vody
- Konvičku nedávejte do myčky na nádobí
- ihned jak uslyšíte že voda vře a také uslyšíte tlak nebo mírné syčení sporák vypněte, tento bod naprosto stačí k tomu aby káva tzv. došla voda je dostatečně horká na to aby vodní pára přetlačila kávu a vyrobila vaše espresso. Je to velmi podobné jako u rychlovarné konvice kde taky stačí dosáhnout bodu varu a spínač konvici ihned vypíná…
- pravidelně vyměňujte těsnění ,které je velmi důležité pro vytvoření správného tlaku pro přípravu kávy v této konvičce (cca 10 měsíců je doba vhodná pro těsnění nové, je to obyčejný pryžový materiál který časem a používáním steří tím ztrácí svoje těsnící vlastnosti, tvrdé steřelé těsnění nikdy nebude tak dobře těsnit jako těsnění nové)
- namletou kávu nikdy neutláčejte, tlak v moka konvičce by nedokázal vodu přetlačit a ani se nijak silově nepokoušejte do sítka dostat co největší množství kávy, jednak by byla káva astronomicky silná a mohli by jste rovnou volat na áro ale hlavním důvodem je však chuť, pokud je káva příliš natlačena tak je chuť nevyvážená a naprosto jiná než když je káva hezky načechraná a nasypaná do sítka volně, utlačená káva je v krajích jiná než uprostřed a výsledná chuť není dobrá. Jak říká přísloví “nic se nemá přehánět”, platí to i zde, velkým množstvím kávy rozhodně ničemu neprospějete
Příslušenství na přípravu
- Moka konvička
- Mlýnek
- Káva, pro tuhle přípravu je lepší sladší káva, například Costa Rica
- Šálek s podšálkem na espresso
Vybrané příslušenství
Mlýnky na zrnkovou kávu, šálky na kávu a servírování

Porovnat ceny >>

Porovnat ceny >>
Nejprve si nameleme kávu, do moka konvičky je vhodnější namlít najemno. Espresso bude mít intenzivní chuť, když bude hrubeji namletá, káva bude vodová a bude mít prázdnou chuť.

Do spodní části konvičky nalejeme vodu po spodní čast ventilku. Do sítka vsypeme namletou kávu a srovnáme prsty, kávu nestlačujeme ani sítko nepřeplňujeme. Sítko s kávou položíme na spodní díl a poté našrubujeme vrchní část konvičky. Dostatečně konvičku utáhneme, aby neunikala pára nebo vroucí voda, kama nemá.
Nyní položíme konvičku na sporák nebo varnou desku a pustí se na plno. Jakmile začne voda vřít, tak se voda přetlačí přes kávu do horní časti, tak konvičku, můžeme sundat a následně nalívat do šálku.
Klasické moka konvičky
Hotové espresso
Takhle připravené espresso můžete pít jak jste zvyklí. Jen tak vychutnat si čisté espresso nebo s kapkou mléka, trochou cukru a nebo malou lžičkou medu.
A ještě pár tipů na závěr
Z tohoto espressa si můžete připravit i cappucino, café latté, ledovou kávu s domácí šlehačkou, espresso affogato a další různé receptury.