
Mexico je stát který geograficky patří mezi Severní až Střední Ameriku. Mexico není první ani poslední zemí kde produkci vytváří spíše menší farmáři než velké farmy, tito drobnní zemědělci se zaměřují na vysoce kvalitní kávu, někteří z nich v BIO kvalitě. Mexickou kávu by jste na první pohled měli dobře poznat, jelikož má oproti ostatním kávovým zrn jeden dobře identifikovatelný znak a to je velikost, kávová zrna z Mexika jsou totiž poměrně „velká“, rozhodně větší než jiná kávová zrna.
Pěstování
Co se dozvíte v článku
Káva se zde pěstuje na mexických vysočinách a výšce cca 1600 m.n.m. Mexická káva má historicky poměrně špatnou pověst, dříve byla vnímána spíše jako základní nebo dobře dostupná káva, káva za nízkou cenu, tuto skutečnost ale mění moderní přístup k zemědělství a zaměření farmářů na kvalitu místo kvantity. Srovnávat co bylo před 20lety a co je teď, je neskutečně dlouhá doba a vývoj ten nikdo nezastaví…Mexická káva je momentálně kvalitní a velké množství její produkce patří do skupiny nejvyšší jakosti single origin = a to je výběrová káva jediného původu. Takže zapomeňte na to že mexico je „podřadný kafé“.
Jak chutná Mexiko
Dříve se mexická káva pěstovala v příliš nízkých nadmořských výškách a to mělo velký vliv na její dost nevýraznou chuť. Nyní se setkáváme s velmi kvalitní kávou oříškovo čokoládovým charakterem, která se mísí se zajímavou jablečnou aciditou a vyváženou chutí.
Domácí kávovary
Zajímavosti
Nejznámější odrůdy mexické kávy typu Arabica jsou, Caturra, Typica a asi nejproslulejší je Bourbon ten se Vám bude dobře pamatovat díky jeho lihovému jmenovci ,-) Mexico je velmi tradičním producentem kávy, káva se odtud exportovala už v roce 1802, káva se pěstuje ve více jak 10 mexických státech…
Mexiko v šálku
Z touhle kávou nic nezkazíte při přípravě všech druhů espresso káv, která má velmi hustou cremu. Také bych se nebála vyzkoušet moka konvičku nebo aeropress.