Než se dostane k nám do šálku, její dlouhá cesta začíná na zelené plantáži a trvá jí to více jak rok. Kávové zrnko klíčí zhruba jeden měsíc, poté se může zasadit a vyroste krásná ovocná dřevina KÁVOVNÍK. Káva byla poprvé objevena v Etiopii.
Kávovník
Co se dozvíte v článku

Kávovník se pěstuje asi v 70 zemích v tropickém a subtropickém pásmu. Výška kávovníku dosahuje až 10 metrů a dospělosti dosáhne ve 3-4 letech. Rostlina má pevné a tmavě zelené listy. Kávovník rozkvétá několikrát ročně krásnými bílými květy. Poté co květy opadají rostou kávové třešně. Plody dozrávají až 7 měsíců, záleží na druhu odrůdy. Jakmile dosáhnou červené barvy můžou se třešně sklidit. Nejlépe ručně, ale v dnešní době jsou různé způsoby sklizně, které nejsou šetrné k rostlině a nedokáží rozpoznat zralost plodu.
Kávovník může trpět různými nemocemi například plísně a nebo napadení škůdci.
Kávové třešně

Červené kávové třešně se dají i sníst. Mají sladko kyselou dužinu a vevnitř jsou obalená vrstvou pergamenu dvě kávová zelená zrnka. Někdy se v plodu může objevit jen jedno zrnko, kterému se říká ,,perlové zrno”. Slupka i dužina obsahují kofein. Ze sušených slupek se připravují limonády a čaje, které mohou trochu povzbudit. Sušeným slupkám říkáme Cascara.
Pěstuje se nespočet druhů kávovníku. Všichni známe Arabiku a Robustu. Arabiku najdeme nejčastěji ve Střední a Jižní Americe, samozřejmě částečně i v Africe. Robusta se hodně pěstuje v Asii, Africe a Jižní Americe.
Tyhle druhy kávy se rozdělují na dané odrůdy. V kavárnách a prodejnách se častěji setkáváme s výběrovou kávou, kde můžete zakoupit nebo ochutnat jednotlivé odrůdy nebo směsi.
Zpracování kávy
Po sklizni třešní přichází zpracování zrn. Jsou tři druhy zpracování ( suché, medové, mokré).
Suché zpracování
Tahle metoda se používá nejčastěji. Je snadnější a levnější. Kávové třešně se vysypou na velkou rovnou slunnou betonovou plochu, kde schnou. Farmář musí tyhle třešně speciálními hráběmi prohrnovat aby prosichaly rovnoměrně. Poté se třešně nechávají uležet zhruba měsíc až měsíc a půl. Dále se suché uleželé třešně třídí podle velikosti a kvality. Takto zpracovaná káva má po upražení sladkou oříškovou chuť.
Medové zpracování
Třešně se namáčí do vody, kde už probíhá třídění zralých a nezralých plodů. Poté se loupou a zrno se nechává s vrstvou dužiny a pergamenu. Dále se nechají sušit, na některých farmách se tyto zrna prohrabují až každých 15 minut. Tahle metoda zpracování má za následek to, že je káva sladší.
Mokré zpracování
Tenhle způsob zpracování je náročnější než předešlé, ale káva bývá většinou kvalitnější. Třešně jsou nejprve promývány vodou. Po vodní lázni se loupou a zůstává na nich jen nepatrná vrstva dužiny. Takhle připravená zrna se dávají do nádrží a nechají se kvasit tzv. fermentovat. Tenhle proces trvá přibližně 36 hodin. Poté se zrna nechávají sušit na betonových plochách nebo v sušicích strojích. Takto zpracovaná káva má velmi svěží a ovocnou chuť.
Zpracovaná zrna se potom balí do jutových pytlů a převáží se v kontejnerech na lodích do pražírny nebo do společností, které zrna přeprodávají.

Pražení
Pražení kávových zrn je umění. Pražič musí mít spoustu zkušeností a vědomostí. Musí správně odhadnout teplotu a délku pražení. V dnešní době jsou speciální programy, kde se dá nastavit správná teplota a délka pražení, nicméně i vlhkost, rychlost otáčení pražícího bubnu a množství vzduchu. U správně pražené kávy ucítíte opravdové chutě každé odrůdy.
Zrnková káva

Porovnat ceny >>

Porovnat ceny >>
Po upražení se musí kávová zrna rychle zchladit, aby už nedocházelo k nežádoucím chemickým procesům. Poté se nechá káva uležet asi jeden den. Pražič vždy degustuje vzorek kávy, když je správně upraženo, může se káva balit do jednotlivých balíčků různých velikostí. Potom balíčky putují do kaváren a prodejen.
Skladování kávy
Nejlepší je, pokud zakoupíte čerstvě praženou kávu nechat ji ještě 7 až 14 dní odpočinout. Spotřebovat byste ji měli ideálně do měsíce. Delší doba skladování není vhodná, ztrácí aroma a má málo výraznou chuť a řidší pěnu.
Skladování kávy

Porovnat ceny >>

Porovnat ceny >>
Mletí kávy

Ideálně si namelte kávu vždy čerstvou. Po namletí ztrácí aroma už po 30 minutách. Jsou různé typy mlýnků, kde se dá nastavit hrubost pro konkrétní přípravu kávy.
Šálek kávy
Dát si šálek dobré kávy je pro některé rituál, udělat si chvilku pro sebe nebo možnost se s někým sejít. Ale je spoustu lidí, kteří jsou na kávě závislý, aby mohli vůbec fungovat. Není doporučená denní dávka. Káva obsahuje kofein, který stimuluje srdeční rytmus a má povzbuzující účinky. Kvalitní káva obsahuje méně kofeinu a je lepší pro zažívání. Robusta obsahuje až dvakrát tolik kofeinu než Arabika a je hůře stravitelná. Kofein na každého může působit jinak, záleží na různých aspektech daného člověka. Na váze, krevním tlaku i na pohlaví. Někdo je zvyklí vypít 5 šálků za den a někomu stačí jedno ranní kafe. Také záleží na způsobu přípravy, hrubosti mletí a délce louhování.

Ať se rozhodnete pro jakýkoli druh přípravy i odrůdu kávy, tak je důležité si tenhle šálek kávy v klidu vychutnat.