Thajsko se nachází ve střední části poloostrova Zadní Indie a sahá také na kus Malajského poloostrova. Má 513 120 kilometrů čtverečních, čímž se stává 50. největší zemí na světě. Sever země je hornatý, nejvyšší vrchol dosahuje nadmořské výšky 2 576 m n. m. Ze severní horské oblasti vybíhají směrem k jihu dvě pásma hor, mezi kterými leží hospodářsky nejrozvinutější oblast Thajska, rovina s hlavním městem Bangkok.

Průmysl
Co se dozvíte v článku
Světový věhlas získalo Thajsko nejen díky vyvážení rýže a mořských plodů, ale také aut, počítačů a drobné elektroniky. Na jihu země se nachází velké zásoby cínu.
Podnebí a počasí
Podnebí je tu tropické, silně ovlivněné působením monzunů. Nejvyšší teploty v průměru kolem 35 °C bývají v dubnu a květnu, v červnu přichází jihozápadní monzun, který přináší deštivé počasí trvající až do konce října. Pak nastoluje vládu zimní monzun, který se vyznačuje suchým počasím.
Pěstování kávy v Thajsku
Kávovníky rostou výborně jako keřové patro lesa. Výhodou jejich pěstování oproti jiným plantážím je tedy možnost zachovat na farmě vysoké stromy. Kvůli tomu a díky absencí umělých hnojiv tak mohou na místě kávové plantáže volně žít ptáci či létat motýli. Přírodní rovnováha je zachována.
Káva se pěstuje téměř po celém Thajsku. Na severu v oblasti Doi Chaang a Doi Tung, na západě v Kanchanaburi a na jihu v oblastech Chumphon, Surat Thani, Nakhon Si Thammarat, Krabi, Phang Nga a Ranong. Na severu, kde je klima chladnější, se pěstuje druh Arabica, zatímco na jihu Robusta.
Jak chutná v šálku
Thajská káva dovede být rozmanitá, právě tak jako prostředí, ve kterém se pěstuje. Často má čokoládovou nebo kořeněnou chuť. Dříve byla víc hořká, proto mají místní v oblibě přidávat do ní slazené kondenzované mléko a hnědý cukr. Hořkost se ale při nových technologických postupech vytrácí.
Zajímavosti
Od roku 1969 bylo v severní oblasti země panovníkem nabídnuto pěstování kávy jako náhrada za dřívější nezákonnou výrobu opia, která hrála významnou roli v ekonomice této oblasti. Tento boj proti chudobě v severním Thajsku se povedl a od té doby z této oblasti pochází vynikající kávová zrna, neboť kávě místní klima velmi prospívá. Protože v této zei nemá pěstování kávy dlouhou tradici, dochází na tomto poli k prudkému rozvoji a neustálému vylepšování chuti.