O kávě Čím a jak správně dosladit kávu

Čím a jak správně dosladit kávu

Pokud jste milovníkem kávy nebo pravidelným pijákem tohoto životabudičného nápoje obsahující kofein. Tak jste jistě několikrát řešili čím je vhodné správně osladit Váš oblíbený nápoj pocházející z Jižní Afriky, tak aby byl správně sladký podle vaší chuti, ale nijak výrazně nezměnil její kávové aroma a kávovou chuť. Pojďme si tedy první výjmenovat všechny známé a možné varinaty, čím kávu vlastně lze dosladit…

Různé druhy cukrů
Různé druhy cukrů

Seznam sladidel

  • třtinový cukr (hnědý) a třtinová melasa
  • karamelizovaný cukr (Candis)
  • řepkový cukr (bílý – sypký nebo kostkový)
  • květový med
  • Stévie
  • Kokosový cukr
  • Javorový sirup
  • Rýžový sirup
  • Kukuřičný sirup

Třtinový cukr a melasa

Dále pak je velmi rozšířený a hojně používaný třtinový cukr, který je charakteristický svou jemně nahnědlou barvou a mírnější sladkostí, než jako bílý řepkový bratr, který je výrazně sladší. Cukrová třtina je až 6 metrů vysoká tráva s tlustýmy stébly, která se na plantážích sklízí mechnicky nebo ručně mačetou. Uvnitř stébla je sladká dužina. Stébla se v cukrovarech lisují a ze šťávy se vyrábí cukr. Šťáva se musí několikrát provařit a zchládnout, až začne na povrchu krystalizovat, ve spodní části zůstává melasa, což je hnědý velmi hustý cukerný sirup, ze které se nejčastěji vyrábí rum.

Kostkový třtinový cukr
Kostkový třtinový cukr

Candis

V kavárnách je také velmi oblíbený a dost rozšířený je karamelizovaný cukr Candis. Není na něm nic zas tak zvláštního. Je to obyčejný cukr vytvořený do velkých krystalů. Je méně sladký a v teplém nápoji se lépe rozpouští pro svoji velkou plochu.

Cukr candis
Cukr candis

Řepkový cukr

Nejvhodnější a nejpoužívanější je cukr. Ať už je to ten nejběžnější bílý řepkový cukr v sypké formě nebo ve formě prefabrikovaných lisovaných kostek. Pouze kávu nebo nápoj osladí, ale nedodá žádné jiné aroma nebo příchutě.

Med

Med v kávě asi není pro všechny, ale když jsem tuhle kombinaci jednou zkusila velmi mile mě to překvapilo. Káva s medem je neodolatelný uklidnující nápoj. Med dodá příjemné a v kávě trochu neznámé aroma. Jak se vyrábí med asi všichni zhruba víme. Ale jen pro zajímavost, med je velmi zdraví. Med může působit jako antioxidant, ty zabraňují stresu a únavě. Také zvyšuje obranyschopnost organismu a zlepšuje trávení. A je mnohonásobně lepší a zdravější než jakýkoliv cukr.

Med
Med

Stévie

Je sladká hladkolistá zelená tropická rostlinka, kterou si můžete vypěstovat i doma. Každý lístek na téhle rostlině je velmi sladký, říká se, že až 100x sladší než cukr, ale obsahuje minimum kalorií, takže je vhodná pro diabetiky a nebo jako náhražka cukru při hubnutí. Také si stévii můžete zakoupit ve formě prášku a sladit si s ní kafé, ale taky se používá při vaření a pečení.

Stévie
Stévie

Ostatní sladidla

Další sladidla zakoupíte v obchodech se zdravou výživou nebo supermarketech. Tyhle náhražky cukru, nejsou zas tak známé, ale stojí za to je vyzkoušet. Třeba kokosový cukr, je ideálním sladidlem do letních kávových drinků. A javorový sirup není jen na palačinky. Takže se nebojte a experimentujte. Třeba objevíte skvělou kombinaci chutí a vůní.

Profilový obrázek
DomácíKavárna.cz
Autor je odborníkem na kávu a milovník přípravy kvalitní a lahodné kávy.

Podobné články

Kávové země

Myslíte to s kávou vážně? Vsaďte na kvalitu

Kávu jste vždycky měli rádi, ale teď vám obzvlášť začala chutnat? Je...

Přijměte pozvání na pravé espresso

Příprava espressa na pákovém kávovaru Lahodná, voňavá a...

Džezva – pravá turecká káva

Džezva Českého turka jistě všichni velmi dobře znáte....

Zrnková káva z Thajska

Thajsko se nachází ve střední části poloostrova Zadní Indie a sahá také...

Kategorie

Komentáře