O kávě Čím a jak správně dosladit kávu

Čím a jak správně dosladit kávu

Pokud jste milovníkem kávy nebo pravidelným pijákem tohoto životabudičného nápoje obsahující kofein. Tak jste jistě několikrát řešili čím je vhodné správně osladit Váš oblíbený nápoj pocházející z Jižní Afriky, tak aby byl správně sladký podle vaší chuti, ale nijak výrazně nezměnil její kávové aroma a kávovou chuť. Pojďme si tedy první výjmenovat všechny známé a možné varinaty, čím kávu vlastně lze dosladit…

Různé druhy cukrů
Různé druhy cukrů

Seznam sladidel

  • třtinový cukr (hnědý) a třtinová melasa
  • karamelizovaný cukr (Candis)
  • řepkový cukr (bílý – sypký nebo kostkový)
  • květový med
  • Stévie
  • Kokosový cukr
  • Javorový sirup
  • Rýžový sirup
  • Kukuřičný sirup

Třtinový cukr a melasa

Dále pak je velmi rozšířený a hojně používaný třtinový cukr, který je charakteristický svou jemně nahnědlou barvou a mírnější sladkostí, než jako bílý řepkový bratr, který je výrazně sladší. Cukrová třtina je až 6 metrů vysoká tráva s tlustýmy stébly, která se na plantážích sklízí mechnicky nebo ručně mačetou. Uvnitř stébla je sladká dužina. Stébla se v cukrovarech lisují a ze šťávy se vyrábí cukr. Šťáva se musí několikrát provařit a zchládnout, až začne na povrchu krystalizovat, ve spodní části zůstává melasa, což je hnědý velmi hustý cukerný sirup, ze které se nejčastěji vyrábí rum.

Kostkový třtinový cukr
Kostkový třtinový cukr

Candis

V kavárnách je také velmi oblíbený a dost rozšířený je karamelizovaný cukr Candis. Není na něm nic zas tak zvláštního. Je to obyčejný cukr vytvořený do velkých krystalů. Je méně sladký a v teplém nápoji se lépe rozpouští pro svoji velkou plochu.

Cukr candis
Cukr candis

Řepkový cukr

Nejvhodnější a nejpoužívanější je cukr. Ať už je to ten nejběžnější bílý řepkový cukr v sypké formě nebo ve formě prefabrikovaných lisovaných kostek. Pouze kávu nebo nápoj osladí, ale nedodá žádné jiné aroma nebo příchutě.

Med

Med v kávě asi není pro všechny, ale když jsem tuhle kombinaci jednou zkusila velmi mile mě to překvapilo. Káva s medem je neodolatelný uklidnující nápoj. Med dodá příjemné a v kávě trochu neznámé aroma. Jak se vyrábí med asi všichni zhruba víme. Ale jen pro zajímavost, med je velmi zdraví. Med může působit jako antioxidant, ty zabraňují stresu a únavě. Také zvyšuje obranyschopnost organismu a zlepšuje trávení. A je mnohonásobně lepší a zdravější než jakýkoliv cukr.

Med
Med

Stévie

Je sladká hladkolistá zelená tropická rostlinka, kterou si můžete vypěstovat i doma. Každý lístek na téhle rostlině je velmi sladký, říká se, že až 100x sladší než cukr, ale obsahuje minimum kalorií, takže je vhodná pro diabetiky a nebo jako náhražka cukru při hubnutí. Také si stévii můžete zakoupit ve formě prášku a sladit si s ní kafé, ale taky se používá při vaření a pečení.

Stévie
Stévie

Ostatní sladidla

Další sladidla zakoupíte v obchodech se zdravou výživou nebo supermarketech. Tyhle náhražky cukru, nejsou zas tak známé, ale stojí za to je vyzkoušet. Třeba kokosový cukr, je ideálním sladidlem do letních kávových drinků. A javorový sirup není jen na palačinky. Takže se nebojte a experimentujte. Třeba objevíte skvělou kombinaci chutí a vůní.

Profilový obrázek
DomácíKavárna.cz
Autor je odborníkem na kávu a milovník přípravy kvalitní a lahodné kávy.

Podobné články

Kávové země

Džezva – pravá turecká káva

Džezva Českého turka jistě všichni velmi dobře znáte....

Zrnková káva z Thajska

Thajsko se nachází ve střední části poloostrova Zadní Indie a sahá také...

Aeropress-novodobý přístroj k přípravě kávy

Příprava Aeropressu Tenhle přístroj nemá zas tak velkou...

Automatický kávovar vám kávu namele i uvaří

Něco málo o automatických kávovarech... Příprava kávy na automatickém...

Rodiště kávy Etiopie

Zde se zrodila káva a také nejvíce odrůd. Nejspíš je Etiopie poslední...

Kategorie

Komentáře