Když se řekne kakao každý z nás si jistě vzpomene na Čtyřlístek, Macha a Šebestovu, Večerníček někdo na Pokémony já vím… Zkrátka byl to oblíbený horký nápoj nás všech, už v útlém věku! Na začátek bych chtěl říct, že kakao nemá s kávou nic společného, nepatří do kávových nápojů a ani se nevyrábí z kávy. Do naší domácí kavárny jsme jej zařadili proto, že je v poslední době velmi oblíbené a je v nabídce mnoha hipsterských kavárniček, řekl bych, že kakao zažívá jakousi renesanci a není se čemu divit proč taky ne? Jeho chuť je velmi příjemná a je velmi vhodné k rannímu startu nebo jen tak při posezení s pár přáteli nebo pro zimní večery pod dekou.

Co je vlastně kakao?
Co se dozvíte v článku
Kakao se vyrábí z kakaových bobů, které rostou na kakaovnících převážně v zápaní Africe. Kakaové boby se nachazejí ve zralých plodech červené barvy. Boby se po sklizni fermentují až 6 dní, poté se suší neboli praží při teplotě okolo 100-130°C a dále se melou na kakový prášek. Při mletí se odděluje kakové máslo, které se používá při výrobě čokoládových cukrovinek. Kakaový prášek je základem k výrobě čokolády.
Vybrané kvalitní kakao

Porovnat ceny >>
No a z kakaového prášku, si vaříme kakao. Nejznámější je asi to holandské. Červeno modrá krabička s portrétem holčičky, to zná asi každý už od dětství. Holandské kakao nebo kakao holandského typu, je ještě alkalizací upravené, aby se v nápoji lépe rozpouštělo. Také má jemnější chuť než to neupravené přírodní.
Horké lahodné kakao
Co potřebujeme na přípravu kakaa
- v první řadě nesmí chybět velký puntíkovaný hrníček s ouškem
- kvalitní kakao ideálně holandského typu
- mléko (pokud možno 3,5 % tuku, ne míň chuť tohoto mléka nic nenahradí)
- třtinový nebo běžný bílý řepkový cukr
- malý hrnec
- metličku
Příprava
Horké kakao si připravýme úplně jednoduchým způsobem a navíc už nebudete chtít jiné. Do malého hrnce nalejeme 250 ml. mléka ( tj. 1 porce ), přidáme lžíci cukru, já dávám třtinový. Necháme trochu zahřát a přidáme velkou lžíci kakového prášku.
Hrníčky s puntíky

Porovnat ceny >>

Porovnat ceny >>
Za stálého míchání metličkou přivedeme k varu. V téhle fázi je nápoj hotový. Díky míchání metličkou se vytvoří krásná pěna. Pokud chcete kakao hustší, skoro jako horkou čokoládu, po zevření sporák ztlumte třeba na dvojku a za občasného promíchání kakao prohřívejte. Postupně se vypařuje voda a kakao nám krásně houstne. Pozor ať se Vám nepřipálí.

Druhy kakaa
Instantní
Kakajíčko, které mají nejraději děti, obsahují bohužel pouze okolo 25% kakového prášku a zbytek je cukr, cukr a zase cukr. U některých výrobců obsah kakového prášku je i hluboko pod 20%. Je jednoduché na přípravu a dětem nesmírně chutná a dokáží si ho připravit i sami. Nemusí se nic vařit, pouze se ohřeje mléko a podle chuti se přisype instantní kakao.
- Granko (nejznámější zástupce kakaa, řekl bych Amerika ve spreji)
- Nesquik
- Goody cao
- Chokao
Práškové
- kakao holandského typu
- přírodní kakaový prášek
