Příprava kávy Jak zvolit správný hrníček na přesný druh přípravy kávy?

Jak zvolit správný hrníček na přesný druh přípravy kávy?

servírování V60

Už víte co je to výběrová káva, umíte si ji uvařit, víte kde ji pravidelně kupovat ,jak jí dokonale připravit ,aby maximálně splnila Vaše očekávání. Ale pořád si nejste jisti tím servírováním? Zkrátka zda ji podáváte ve správném hrníčku, poradíme Vám a vysvětlíme metodiku jak se ve volbě hrníčků a servírování zorientovat a jak při podávání respektovat určité zásady.

Kávy si pro účel volby hrníčků rozdělíme do 2 skupin a to na kávy z kávovaru tzv. espresso kávy do této skupiny patří i káva z moka konvičky a na kávy filtrované. Každé z těchto typů káv vyžadují své.

Hrneček volte podle toho zda je servírovaná káva nějak hostem dále upravována. Je jasné, že například u cappuccina host nebude přidávat extra mléko a jiné nastavovadla a dochucovadla tedy můžete použít takový hrneček který bude přesně na obsah podávaného nápoje až po okraj šálku a nebude mít žádný volný prostor. Takže u cappucina volíme větší šálek o objemu 150-200 ml.

Naopak u espressa je celá řada možností a variant co s kávou host udělá. Celá řada kaváren servíruje espresso lungo, tak že v hrnečku vám přinesou espresso z 8g kávy a malou konvičku s horkou vodou, aby jste si mohli kávu sami podle sebe nastavit, také se dá očekávat, že host objednávající si takovéto kafé může ještě dochutit mlékem nebo smetanou a přidá cukr. Máme tedy několik ingrediencí které budou přidány a doplněny, proto je potřeba zvolit dostatečně velký hrníček tak aby se nám do něj vše vlezlo to je zásadní rozdíl mezi hotovou kávou jednoho typu a např. lungem. Nejlépe volíme větší šálky o objemu okolo 180 ml.U filtrovaných káv není obsah ani tvar hrnečků tak podstatný, protože si jej host nalévá sám a sám teké uzná za vhodné jestli si hrneček nalije plný až po okraj a nebo si nalije polovinu  a zbytek doleje přidaným mlékem, je to vlastně velmi jednoduché a jasné. Stejně jako u vína, na všechny typy káv jsou vhodné hrnečky s širokým horním otvorem, zkrátka horní část hrnečku by měla být široká jednak aby vyniklo aroma kávy a druhak aby se káva dostatečně rychle ochladila na pitelnou teplotu. existují hrnečky rovné a tvarované a u těch tvarovaných je vždy spodní část užší než ta horní která je široká.

Doma všichni máme své oblíbené šálky nebo hrníčky, do kterých si připravujeme svůj oblíbený nápoj. Ale když k Vám přijdou hosté, můžete je překvapit a mít servis správně jako v dobré kavárně. Kamarádi a rodina se k Vám budou vždy rádi vracet a vy je budete s potěšením rádi obsluhovat.

Profilový obrázek
DomácíKavárna.cz
Autor je odborníkem na kávu a milovník přípravy kvalitní a lahodné kávy.

Podobné články

Kávové země

Přijměte pozvání na pravé espresso

Příprava espressa na pákovém kávovaru Lahodná, voňavá a...

Džezva – pravá turecká káva

Džezva Českého turka jistě všichni velmi dobře znáte....

Zrnková káva z Thajska

Thajsko se nachází ve střední části poloostrova Zadní Indie a sahá také...

Aeropress-novodobý přístroj k přípravě kávy

Příprava Aeropressu Tenhle přístroj nemá zas tak velkou...

Kategorie

Komentáře