
Káva jako tradice
Co se dozvíte v článku
Tento stát v Jižní Americe se může chlubit dlouholetou tradicí v pěstování velmi kvalitní kávy. Z nerostných surovin se zde převážně těží ropa. Velké množství obyvatel žije na jižní vysočině kde se pěstuje nejdůležitější plodina a tou je káva, ale také cukrová třtina, kakao a banány. Dále je zde významná těžba mahagonového a cedrového dřeva.
Pěstování
Káva se zde pěstuje skoro všude, ve vysokých nadmořských výškách okolo 1500m.n.m. a to je důvod velmi kvalitní arabiky. Říká se že odtud pochází nejlepší káva na světě. Plantáže mají vulkanickou půdu a ta je ideální pro pěstování arabiky.
Jak chutná Guatemala
Chuťový profil guatemalské kávy je hodně kořeněný s plnou chutí. Ale z každé oblasti se může chuťový profil lišit. V některých oblastech můžou být s výrazným ovocným tónem.
Zrnková káva z Guatemaly

Porovnat ceny >>

Porovnat ceny >>
Zajímavosti
Pěstování kávy zde zaměstnává až 1/3 populace a existuje tady asi 75.000 farem. Při vývozu kávy v 18.století výrazně pomohlo Německo, které zvýšilo kvalitu a zmodernizovali farmy, přístavy a ovlivnili tímto export do Evropy. Dnes se největší procento kávy vyváží do Japonska.
Guatemala v šálku
Z Guatemaly si ráda vařím espresso z moka konvičky, někdy zhřeším a přídám trochu šlehačky na zjemnění chuti. Tahle kombinace je dokonalá, ale také si ji dokážu představit na aeropress nebo french press.