Zde se zrodila káva a také nejvíce odrůd. Nejspíš je Etiopie poslední africkou zemí, kde kávovník roste divoce, bez žádného sazení. Káva z těchto kávovníků má nezaměnitelné aroma po červeném víně. V Etiopii kolují různé pověsti o tom jak se poprvé připravil ten tmavý povzbuzující nápoj s výrazným aroma.

Pěstování
Co se dozvíte v článku
Kávovníky se zde pěstují hojně na malých farmách i velkých plantážích. Samozřejmě se sklízí i planě rostoucí kávovníky. Z těch je asi největší produkce a roste zde převážně kávovník arabský.
Jak chutná Etiopie
Etiopie je velmi divoká země a její káva má ten samý chuťový profil. Jelikož zde roste několik typů odrůd, tak má tato země nejrozmanitější aroma. Ale vždy je velmi výrazná a ovocná až acidní, někdy květinová s nádechem jasmínu. Pro etiopskou kávu je vhodnější světlejší pražení aby neztratila svůj charakter.
Zrnková káva z Etiopie

Porovnat ceny >>

Porovnat ceny >>
Zajímavosti
Mezi nejznámější odrůdy patří Etiopie Sidamo. Nadmořská výška se zde pohybuje okolo 1500-2200m.n.m. Etiopie patří mezi největší vývozce arabiky v Africe.
Etiopie v šálku
Idelní přípravou je espresso, bude mít velmi silné aroma a výraznou kyselinku. Táké je velmi oblíbená pro přípravu filtrovaných káv na ledu jako je například známe cold brew.