Příprava kávy Džezva – pravá turecká káva

Džezva – pravá turecká káva

Džezva
Džezva

Českého turka jistě všichni velmi dobře znáte. Jedná se o kávu zalitou horkou vodou, po jejímž vypití zůstane v šálku takzvaný lógr. Jedná se o klasickou přípravu kávy v českých podmínkách a někdo od ní nechce upustit ani v době, kdy se mnohem více vyplatí si tuto kávu připravit například v pressovači či kávovaru. Pokud ovšem budeme mluvit o pravé turecké kávě, tak ta vypadá naprosto jinak a také jinak chutná. Mimo jiné k její přípravě budete potřebovat jistou kónickou nádobu, která nese název džezva.

Historie pravé turecké kávy

Turecká káva se do Turecka samotného dostala již v roce 1453. Tehdy ji přivezl tehdejší velitel vojska Sálim I. do Istanbulu, a to právě tehdy, když se vracel z válečného tažení po úspěšném dobytí Egypta. Turecká káva tak nemá svůj prapočátek v Turecku, jak by se mohlo na první pohled zdát. V roce 1475 byla v Cařihradu, tedy v dnešním Istanbulu, otevřena první kavárna, která se stala nejlepším tureckým vynálezem všech dob. Turci totiž velmi dobře věděli, že káva musí nejen dobře vonět, nýbrž také chutnat. Z tohoto důvodu začali připravovat kávu v nádobě, která nesla název džezva. Džezva se v průběhu několika let neustále zdokonalovala a dodnes z ní pravá turecká káva chutná skutečně nejlépe.

Dnes si dokonce můžeme připravovat tureckou kávu v džezvě i sami doma. Vyrábí se totiž hned několik druhů těchto kónických nádob, které jsou buď klasické a co nejvíce připomínají právě klasickou džezvu, ale seženeme také elektrické džezvy, kterých je v obchodech rovněž velké množství.

Jak připravit tureckou kávu v džezvě?

Předtím, než si popíšeme, jakým způsobem si kvalitní tureckou kávu v džezvě skutečně připravíme, si sdělíme, co je skutečně nejvíce potřeba pro přípravu kávu.

  • Balení skutečně kvalitní kávy z Turecka (ta bývá většinou rovnou pomletá ) a nebo nějakou 100% arabiku, já bych zvolila Costa Ricu, kterou si umelete nejlépe v ručním mlýnku, který v sobě skýtá daleko více pozitiv nežli mlýnek elektrický. Dále se nedoporučuje k přípravě používat příliš ovocnou kávu. Pokud si totiž kávu sami umelete, docílíte ještě intenzivnější chuti.
  • Cukr, pokud patříte mezi kávomilce, kteří si cukr v kávě jednoduše neodepřou stejně tak, jako například mléko do kávy či smetanu.
  • Malý hrneček, který bude mít objem cca 40 až 100 ml.
  • Džezvu

Postup přípravy kávy v dřezvě

Na 100 ml vody, budete potřebovat použít zhruba 7 gramů kávy, což se rovná dvěma čajovým lžičkám skutečně jemně namleté turecké kávy. Namletá káva by měla být stejně hladká zhruba jako hladká mouka. Tuto kávu vložíme do džezvy a zalijeme ji studenou vodou a zamícháme. Poté přidáme cukr a přivedeme celou kávu k varu. Po chvíli se vám káva dokonale zpění a vaši džezvu naplní až po samý okraj. V tento moment je tak vhodné kávu odstavit a pěnu, která na ni vznikla za pomoci malé lžičky umístit na dno hrnečku, do kteréhp budeme kávu podávat. Poté pokračujeme ještě nejméně dvakrát ve zpěnění, ovšem nyní již pěnu necháme v džezvě. Kávu poté lijeme do šálku z výšky 8 až 10 cm.

Šálek s pravou tureckou kávou
Šálek s pravou tureckou kávou

Zajímavosti o turecké kávě

  • Turci jsou známi tím, že velmi výrazně svou kávu sladí. Pokud by vám tedy kávu připravoval Turek tak, jak ji má rád on sám, budete mít skoro pocit, že pijete Salko a nikoliv kávu.
  • Společně s tureckou kávu je vhodné podávat také sklenici vody. Před prvním napitím kávy se totiž doporučuje napít se vody, a to především z toho důvodu, aby se vjem z předchozího vjemu ve vašich ústech odrušil. Jedině tak si lze vychutnat skutečnou chuť turecké kávy.
  • Tradiční příprava turecké kávy z dřezvy probíhá v horkém písku či na ohni, který je rozpálen až na 180 stupňů Celsia.
  • Kávu je rovněž možné dochutit například čokoládou, pepřem, vanilkou, chili či kardamomem.
  • Pravá džezva je vyráběna z tepané mědi a její vnitřní část je pocínovaná. Na trhu dnes seženete opravdu vytříbené množství džezev.
Profilový obrázek
DomácíKavárna.cz
Autor je odborníkem na kávu a milovník přípravy kvalitní a lahodné kávy.

Podobné články

Kávové země

Džezva – pravá turecká káva

Džezva Českého turka jistě všichni velmi dobře znáte....

Zrnková káva z Thajska

Thajsko se nachází ve střední části poloostrova Zadní Indie a sahá také...

Aeropress-novodobý přístroj k přípravě kávy

Příprava Aeropressu Tenhle přístroj nemá zas tak velkou...

Automatický kávovar vám kávu namele i uvaří

Něco málo o automatických kávovarech... Příprava kávy na automatickém...

Rodiště kávy Etiopie

Zde se zrodila káva a také nejvíce odrůd. Nejspíš je Etiopie poslední...

Kategorie

Komentáře

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno