Příprava kávy Jak připravit dobrý chemex

Jak připravit dobrý chemex

Chemex je jedním z tradičních způsobů přípravy filtrované kávy formou překapávání přes papírový filtr. Tvar skleněné nádoby připomíná přesýpací hodiny a vynalezli jej lékař Peter Schlumbohma v roce 1941 v USA. Můžete jej znát z moderních kaváren a malých pražíren kde se i káva připravuje. V Česku je to poměrně ,,nová” záležitost ,ale ve světě je chemex velmi tradiční, oblíbený a jednoduchý způsob přípravy. Také jste ho mohli vidět v reklamě na Bebe sušenky s Lukášem Hejlíkem.

Chemex
Chemex

Co budeme potřebovat na přípravu

  • Chemex (speciální skelněná konvice)
  • Váhu
  • Mlýnek
  • Vhodně namletou kávu
  • Varnou konvici
  • Papírový filtr vhodný pro Chemex
  • Váš oblíbený šálek
Filtry na Chemex
Filtry na Chemex

Návod na přípravu

Chemex se připravuje a zároveň podává ve speciální skleněné konvici o objemu cca 500-600ml, tato konvice je potřeba pro samotnou přípravu kávy.

Správná teplota vody

Do varné konvice si nalejeme vodu a nastavíme si teplotu okolo 80-90°C. Pokud máme jen obyčejnou konvici, tak vodu necháme projít varem a necháme chvíli zchládnout.


Příslušenství pro přípravu chemexu:

Jata 720 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do
Porovnat ceny >>
Brewista Smart Scale II™ lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do
Porovnat ceny >>

Chemex
Prolití papírového filtru

Vhodné mletí a výběr kávy

Mezitím si nameleme asi 40 g kávy. Na Chemex je lepší hrubější mletí, protože je hotové kávy velké množství, tak je chutnější pít jemnou a né moc výraznou kávu. Na tento typ přípravy se hodí ovocnější káva třeba z Ethiopie, ta krásně podpoří chuť chmexu a je zkrátka vhodná pro přípravu většiny filtrovaných káv.

Postup přípravy

Nachystáme si papírový filtr, který je složený do tvaru čtverce. Filtr si u špičky rozevřeme do tvaru trychtýře na jedne straně musí být 3 listy a na druhé jeden. Poté filtr vložíme do hrdla Chemexu a tlustší strana filtru se dá k zobáčku s výlevkou. To uděláme proto, aby filtr nepřilnul zcela ke sklu a procházel tama vzduch, když nemá kama jít, tak se káva příliš dlouho filtruje. Filtr prolijeme opatrně vodou po celé jeho ploše a vodu necháme odkapat. Přebytečnou vodu vylijeme.


Dvě velikosti chemexu. Stačí si vybrat:

Chemex CM-6A 6 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do
Porovnat ceny >>
Chemex CM-3A 3 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do
Porovnat ceny >>

Poté vsypeme kávu do filtru a srovnáme speciální špachtlí nebo poklepáním o hranu nádoby. První fáze je preinfuze ( slití kávy po celém povrchu ), necháme prokapat a následně nalejeme rychlým krouživým pohybem od středu k okraji větší množství vody ( asi 400ml ). Po minutě nalejeme zbytek vody ( asi 200 ml ) a necháme další 2-3 minuty filtrovat. Až je káva překapaná, vyjmeme z konvice filtr.

Podávání a tipy

Chemex je velmi vhodný pro schůzky nebo pracovní jednání ,jelikož kávy je v konvici opravdu hodně, tak ji můžete třeba popíjet ve dvou nebo ve třech lidech. Káva se nalévá do malých kávových šálků a doporučujeme jí neředit mlékem a ni jí nesladit, tak nejlépe ucítíte její chuťový profil.

 Z této konvice si naléváte sami kávu do šálku a můžete jí popíjet i několik hodin…

Servírování
Servírování
Profilový obrázek
DomácíKavárna.cz
Autor je odborníkem na kávu a milovník přípravy kvalitní a lahodné kávy.

Podobné články

Kávové země

Přijměte pozvání na pravé espresso

Příprava espressa na pákovém kávovaru Lahodná, voňavá a...

Džezva – pravá turecká káva

Džezva Českého turka jistě všichni velmi dobře znáte....

Zrnková káva z Thajska

Thajsko se nachází ve střední části poloostrova Zadní Indie a sahá také...

Aeropress-novodobý přístroj k přípravě kávy

Příprava Aeropressu Tenhle přístroj nemá zas tak velkou...

Kategorie

Komentáře