Chemex je jedním z tradičních způsobů přípravy filtrované kávy formou překapávání přes papírový filtr. Tvar skleněné nádoby připomíná přesýpací hodiny a vynalezli jej lékař Peter Schlumbohma v roce 1941 v USA. Můžete jej znát z moderních kaváren a malých pražíren kde se i káva připravuje. V Česku je to poměrně ,,nová” záležitost ,ale ve světě je chemex velmi tradiční, oblíbený a jednoduchý způsob přípravy. Také jste ho mohli vidět v reklamě na Bebe sušenky s Lukášem Hejlíkem.

Co budeme potřebovat na přípravu
Co se dozvíte v článku
- Chemex (speciální skelněná konvice)
- Váhu
- Mlýnek
- Vhodně namletou kávu
- Varnou konvici
- Papírový filtr vhodný pro Chemex
- Váš oblíbený šálek

Chemex se připravuje a zároveň podává ve speciální skleněné konvici o objemu cca 500-600ml, tato konvice je potřeba pro samotnou přípravu kávy.
Správná teplota vody
Do varné konvice si nalejeme vodu a nastavíme si teplotu okolo 80-90°C. Pokud máme jen obyčejnou konvici, tak vodu necháme projít varem a necháme chvíli zchládnout.
Příslušenství pro přípravu chemexu:

Vhodné mletí a výběr kávy
Mezitím si nameleme asi 40 g kávy. Na Chemex je lepší hrubější mletí, protože je hotové kávy velké množství, tak je chutnější pít jemnou a né moc výraznou kávu. Na tento typ přípravy se hodí ovocnější káva třeba z Ethiopie, ta krásně podpoří chuť chmexu a je zkrátka vhodná pro přípravu většiny filtrovaných káv.
Postup přípravy
Nachystáme si papírový filtr, který je složený do tvaru čtverce. Filtr si u špičky rozevřeme do tvaru trychtýře na jedne straně musí být 3 listy a na druhé jeden. Poté filtr vložíme do hrdla Chemexu a tlustší strana filtru se dá k zobáčku s výlevkou. To uděláme proto, aby filtr nepřilnul zcela ke sklu a procházel tama vzduch, když nemá kama jít, tak se káva příliš dlouho filtruje. Filtr prolijeme opatrně vodou po celé jeho ploše a vodu necháme odkapat. Přebytečnou vodu vylijeme.
Dvě velikosti chemexu. Stačí si vybrat:
Poté vsypeme kávu do filtru a srovnáme speciální špachtlí nebo poklepáním o hranu nádoby. První fáze je preinfuze ( slití kávy po celém povrchu ), necháme prokapat a následně nalejeme rychlým krouživým pohybem od středu k okraji větší množství vody ( asi 400ml ). Po minutě nalejeme zbytek vody ( asi 200 ml ) a necháme další 2-3 minuty filtrovat. Až je káva překapaná, vyjmeme z konvice filtr.
Překapávání kávy
Podávání a tipy
Chemex je velmi vhodný pro schůzky nebo pracovní jednání ,jelikož kávy je v konvici opravdu hodně, tak ji můžete třeba popíjet ve dvou nebo ve třech lidech. Káva se nalévá do malých kávových šálků a doporučujeme jí neředit mlékem a ni jí nesladit, tak nejlépe ucítíte její chuťový profil.
Z této konvice si naléváte sami kávu do šálku a můžete jí popíjet i několik hodin…
