Příprava kávy Jak připravit dobrý chemex

Jak připravit dobrý chemex

Chemex je jedním z tradičních způsobů přípravy filtrované kávy formou překapávání přes papírový filtr. Tvar skleněné nádoby připomíná přesýpací hodiny a vynalezli jej lékař Peter Schlumbohma v roce 1941 v USA. Můžete jej znát z moderních kaváren a malých pražíren kde se i káva připravuje. V Česku je to poměrně ,,nová” záležitost ,ale ve světě je chemex velmi tradiční, oblíbený a jednoduchý způsob přípravy. Také jste ho mohli vidět v reklamě na Bebe sušenky s Lukášem Hejlíkem.

Chemex
Chemex

Co budeme potřebovat na přípravu

  • Chemex (speciální skelněná konvice)
  • Váhu
  • Mlýnek
  • Vhodně namletou kávu
  • Varnou konvici
  • Papírový filtr vhodný pro Chemex
  • Váš oblíbený šálek
Filtry na Chemex
Filtry na Chemex

Návod na přípravu

Chemex se připravuje a zároveň podává ve speciální skleněné konvici o objemu cca 500-600ml, tato konvice je potřeba pro samotnou přípravu kávy.

Správná teplota vody

Do varné konvice si nalejeme vodu a nastavíme si teplotu okolo 80-90°C. Pokud máme jen obyčejnou konvici, tak vodu necháme projít varem a necháme chvíli zchládnout.


Příslušenství pro přípravu chemexu:

Jata 720 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do
Porovnat ceny >>
Brewista Smart Scale II™ lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do
Porovnat ceny >>

Chemex
Prolití papírového filtru

Vhodné mletí a výběr kávy

Mezitím si nameleme asi 40 g kávy. Na Chemex je lepší hrubější mletí, protože je hotové kávy velké množství, tak je chutnější pít jemnou a né moc výraznou kávu. Na tento typ přípravy se hodí ovocnější káva třeba z Ethiopie, ta krásně podpoří chuť chmexu a je zkrátka vhodná pro přípravu většiny filtrovaných káv.

Postup přípravy

Nachystáme si papírový filtr, který je složený do tvaru čtverce. Filtr si u špičky rozevřeme do tvaru trychtýře na jedne straně musí být 3 listy a na druhé jeden. Poté filtr vložíme do hrdla Chemexu a tlustší strana filtru se dá k zobáčku s výlevkou. To uděláme proto, aby filtr nepřilnul zcela ke sklu a procházel tama vzduch, když nemá kama jít, tak se káva příliš dlouho filtruje. Filtr prolijeme opatrně vodou po celé jeho ploše a vodu necháme odkapat. Přebytečnou vodu vylijeme.


Dvě velikosti chemexu. Stačí si vybrat:

Chemex CM-6A 6 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do
Porovnat ceny >>
Chemex CM-3A 3 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do
Porovnat ceny >>

Poté vsypeme kávu do filtru a srovnáme speciální špachtlí nebo poklepáním o hranu nádoby. První fáze je preinfuze ( slití kávy po celém povrchu ), necháme prokapat a následně nalejeme rychlým krouživým pohybem od středu k okraji větší množství vody ( asi 400ml ). Po minutě nalejeme zbytek vody ( asi 200 ml ) a necháme další 2-3 minuty filtrovat. Až je káva překapaná, vyjmeme z konvice filtr.

Podávání a tipy

Chemex je velmi vhodný pro schůzky nebo pracovní jednání ,jelikož kávy je v konvici opravdu hodně, tak ji můžete třeba popíjet ve dvou nebo ve třech lidech. Káva se nalévá do malých kávových šálků a doporučujeme jí neředit mlékem a ni jí nesladit, tak nejlépe ucítíte její chuťový profil.

 Z této konvice si naléváte sami kávu do šálku a můžete jí popíjet i několik hodin…

Servírování
Servírování
Profilový obrázek
DomácíKavárna.cz
Autor je odborníkem na kávu a milovník přípravy kvalitní a lahodné kávy.

Podobné články

Kávové země

Myslíte to s kávou vážně? Vsaďte na kvalitu

Kávu jste vždycky měli rádi, ale teď vám obzvlášť začala chutnat? Je...

Přijměte pozvání na pravé espresso

Příprava espressa na pákovém kávovaru Lahodná, voňavá a...

Džezva – pravá turecká káva

Džezva Českého turka jistě všichni velmi dobře znáte....

Zrnková káva z Thajska

Thajsko se nachází ve střední části poloostrova Zadní Indie a sahá také...

Kategorie

Komentáře