
Co je kávovník arabský a jak vypadá?
Co se dozvíte v článku
Keř nebo strom?
Kávovník arabský je keř, který roste až do výšky stromu. Dorůstá 5-8 metrů. Listy má pevné a tmavě zelené.

Květy a plody neboli kávové třešně
Při květenství má květy sněhově bílé. Po odkvetení rostou kávové třešně zelené barvy a zráním se mění na rudě červené. Některé odrůdy ( např. Catuai ) mají při dozrání barvu žlutou a chutnají po tropickém ovoci. Když jsem poprvé ochutnala kávovou třešni, tak jsem nevěřila, že je to vážně dobrý a sladký, škoda, že nejsou větší, aby jsme si je dobře vychutnali. Ve zralém plodu jsou 2 kávová zrna obalená pergamenem a dužinou.
Pěstování
Tento kávovník má první sklizeň až po 5 letech jeho pěstování. Tahle rostlina je náchylná na různé choroby a škůdce, za to jí nevadí změny teplot. Ideálně se pěstuje v teplotách okolo 15-24 stupni.
Kávovník má poměrně tenký kmínek, roste podobně jako běžné stromky, tedy jeden kmen ze kterého se rozrůstají větve po bocích, tyto větve tvoří jednotlivá patra a jsou poměrně bohatě zalistněny. Kávovník má dřevnatý kmínek i větve.
Kávovník doma
Kávovník si můžete vypěstovat i doma a dokonce se může zadařit, že vyrostou i nějaké plody, které dozrají a budete mít možnost je i ochutnat. Nicméně to není na nějakou hojnou sklizeň.
Historie kávovníku a jeho původ
Kávovník arabiky pochází ze severovýchodní Afriky a jihozápadní Etiopie. Roste ve vyšších nadmořských výškách okolo 600-2500 m.n.m. Čím výše je kávovník pěstován, tím je kvalitnější. Kávovník se pěstuje už od 14. až 15. století.
Zrnková káva 100% arabika

Porovnat ceny >>

Porovnat ceny >>
Kolem 16. až 17. století se rozšířil do jihovýchodní Asie a poté jej objevili Holanďané a Britové, kteří začali kávovníky pěstovat na indických a cejlonských plantážích. V jižní Americe se začal pěstovat až v 18.století. Nyní se kávovník pěstuje v mnoha zemích světa. Nejrozšířenějšími producenty jsou Brazílie, Kolumbie, Indie, Mexiko, Indonésie a Etiopie.
Rozdělení arabiky a obsah zrna
Arabika se rozděluje do dvou základních populací, známých jako Coffea arabica typica a Coffea arabica bourbon. Kávová zrna obsahují 1 až 1,5 % kofeinu, tj. 2x až 3x méně než u robusty, také obsahuje 2x více cukru a o 60% více lipidů než v robustě.
Jak vypadá zrno po upražení

Zrno arabiky je po upražení protáhlé a ploché se zakřivenou rýhou uprostřed. Arabika všeobecně patří mezi kvalitnější kávy a tvoří až 60% světové produkce.
Krásné šálky na kávu

Porovnat ceny >>

Porovnat ceny >>
Co jste třeba nevěděli
Káva patří mezi nejvyváženější komodity na světě. V roce 2002 zajistila práci asi 125 milionům lidí a v roce 2003 se prodala za více jak 70 miliard amerických dolarů.