Příprava kávy Aeropress-novodobý přístroj k přípravě kávy

Aeropress-novodobý přístroj k přípravě kávy

Příprava Aeropressu

Tenhle přístroj nemá zas tak velkou historii jako jiné alternativní přípravy kávy. Vymyslel jej v roce 2005 prezident americké společnosti Aerobie pan Alan Adler. Je to velmi jednoduchý a rychlý pomocník. A hlavně se používá na přípravu kávy doma, ač je u nás stále velmi neznámý.

Aeropress se skládá z 8 částí:

  • plastový válec s ryskami
  • plastový píst
  • plastové sítko
  • násypka
  • míchátko
  • stojan na filtry
  • papírové filtry
  • odměrka
Aeropress

Návod na přípravu

Co budeme potřebovat:

  • Celou sadu Aeropressu
  • Výběrovou kávu nebo nějakou lepší z pražírny
  • Oblíbený větší hrnek (objem 200-250ml)
  • Mlýnek
  • Varnou konvici
  • Stopky
  • Váhu

Základní postup přípravy

První dáme vařit vodu, můžeme ji nechat zevřít a chvilku schládnout, protože potřebujeme aby měla voda při zalévání kolem 90-95°C. Navážíme si 15-20g kávy a nameleme najemno. Do plastového sítka vložíme papírový filtr a trochu slejeme horkou vodou. Filtr hezky urovnáme aby v krajích nebyly bubliny, to děláme proto, aby se káva správně přefiltrovala a aby v hotovém nápoji nebyly zrníčka kávy. Sítko našrubujeme na plastový válec a položíme na vhodně zvolený hrnek. Pomocí násypky vsypeme kávu a poklepáním na sestavený válec srovnáme hladinku. Nyní zalejeme horkou vodou nad rysku s číslem 4, opatrně míchátkem promýcháme a nasadíme píst, ale jen na okraj, tak aby se nestlačilo příliš mnoho tekutiny. Stopky máme nastavené podle toho jakou chceme intenzitu kávy, za mě je nejlepší 40-60 vteřin. Po této době píst stlačujeme rovnoměrně obouma rukama dolů. Až začne aeropress syčet, přestaneme stlačovat a píst povytáhneme. Kávu máme hotovou. Nakonec píst nad dřezem stlačíme úplně, aby vytekla přebytečná voda, odšrubujeme sítko a filtr s kávou vyklepneme do koše.

Finální dokončení-káva se filtruje přes papírové a plastové sítko rovnou do šálku

Jak chutná káva z aeropressu

Na tento typ přípravy mám raději sladší kávu, třeba z Costa Rici je vynikající, chutná po čokoládě a rumu. Je velmi výrazná a intenzivní, ale není kyselá nebo příliš hořká.

Aeropress je také v oblibě v malých kavárnách, ale třeba u studentů. Pořizovací cena je celkem nízká a rychle a snadně připravý výbornou kávu.

Zajímavosti

U aeropressu můžete být zvyklí i na jiné druhy přípravy, třeba obrácený od toho co jsem Vám tady popisovala. Aeropress je taky ideálním pomocníkem na cesty i do kempu. Je skladný, lehký a prostě jednoduchý. Takže tento přístroj doporučuji pro ty co mají rádi kvalitní filtrovanou kávu, ale nemají na přípravu příliš mnoho času a také pro ty co rádi cestují jen tak nalehko, ale nechtějí pít „turka“ nebo „rozpustné kafe“.

Profilový obrázek
DomácíKavárna.cz
Autor je odborníkem na kávu a milovník přípravy kvalitní a lahodné kávy.

Podobné články

Kávové země

Myslíte to s kávou vážně? Vsaďte na kvalitu

Kávu jste vždycky měli rádi, ale teď vám obzvlášť začala chutnat? Je...

Přijměte pozvání na pravé espresso

Příprava espressa na pákovém kávovaru Lahodná, voňavá a...

Džezva – pravá turecká káva

Džezva Českého turka jistě všichni velmi dobře znáte....

Zrnková káva z Thajska

Thajsko se nachází ve střední části poloostrova Zadní Indie a sahá také...

Kategorie

Komentáře

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno