Příprava kávy Aeropress-novodobý přístroj k přípravě kávy

Aeropress-novodobý přístroj k přípravě kávy

Příprava Aeropressu

Tenhle přístroj nemá zas tak velkou historii jako jiné alternativní přípravy kávy. Vymyslel jej v roce 2005 prezident americké společnosti Aerobie pan Alan Adler. Je to velmi jednoduchý a rychlý pomocník. A hlavně se používá na přípravu kávy doma, ač je u nás stále velmi neznámý.

Aeropress se skládá z 8 částí:

  • plastový válec s ryskami
  • plastový píst
  • plastové sítko
  • násypka
  • míchátko
  • stojan na filtry
  • papírové filtry
  • odměrka
Aeropress

Návod na přípravu

Co budeme potřebovat:

  • Celou sadu Aeropressu
  • Výběrovou kávu nebo nějakou lepší z pražírny
  • Oblíbený větší hrnek (objem 200-250ml)
  • Mlýnek
  • Varnou konvici
  • Stopky
  • Váhu

Základní postup přípravy

První dáme vařit vodu, můžeme ji nechat zevřít a chvilku schládnout, protože potřebujeme aby měla voda při zalévání kolem 90-95°C. Navážíme si 15-20g kávy a nameleme najemno. Do plastového sítka vložíme papírový filtr a trochu slejeme horkou vodou. Filtr hezky urovnáme aby v krajích nebyly bubliny, to děláme proto, aby se káva správně přefiltrovala a aby v hotovém nápoji nebyly zrníčka kávy. Sítko našrubujeme na plastový válec a položíme na vhodně zvolený hrnek. Pomocí násypky vsypeme kávu a poklepáním na sestavený válec srovnáme hladinku. Nyní zalejeme horkou vodou nad rysku s číslem 4, opatrně míchátkem promýcháme a nasadíme píst, ale jen na okraj, tak aby se nestlačilo příliš mnoho tekutiny. Stopky máme nastavené podle toho jakou chceme intenzitu kávy, za mě je nejlepší 40-60 vteřin. Po této době píst stlačujeme rovnoměrně obouma rukama dolů. Až začne aeropress syčet, přestaneme stlačovat a píst povytáhneme. Kávu máme hotovou. Nakonec píst nad dřezem stlačíme úplně, aby vytekla přebytečná voda, odšrubujeme sítko a filtr s kávou vyklepneme do koše.

Finální dokončení-káva se filtruje přes papírové a plastové sítko rovnou do šálku

Jak chutná káva z aeropressu

Na tento typ přípravy mám raději sladší kávu, třeba z Costa Rici je vynikající, chutná po čokoládě a rumu. Je velmi výrazná a intenzivní, ale není kyselá nebo příliš hořká.

Aeropress je také v oblibě v malých kavárnách, ale třeba u studentů. Pořizovací cena je celkem nízká a rychle a snadně připravý výbornou kávu.

Zajímavosti

U aeropressu můžete být zvyklí i na jiné druhy přípravy, třeba obrácený od toho co jsem Vám tady popisovala. Aeropress je taky ideálním pomocníkem na cesty i do kempu. Je skladný, lehký a prostě jednoduchý. Takže tento přístroj doporučuji pro ty co mají rádi kvalitní filtrovanou kávu, ale nemají na přípravu příliš mnoho času a také pro ty co rádi cestují jen tak nalehko, ale nechtějí pít „turka“ nebo „rozpustné kafe“.

Profilový obrázek
DomácíKavárna.cz
Autor je odborníkem na kávu a milovník přípravy kvalitní a lahodné kávy.

Podobné články

Kávové země

Džezva – pravá turecká káva

Džezva Českého turka jistě všichni velmi dobře znáte....

Zrnková káva z Thajska

Thajsko se nachází ve střední části poloostrova Zadní Indie a sahá také...

Aeropress-novodobý přístroj k přípravě kávy

Příprava Aeropressu Tenhle přístroj nemá zas tak velkou...

Automatický kávovar vám kávu namele i uvaří

Něco málo o automatických kávovarech... Příprava kávy na automatickém...

Rodiště kávy Etiopie

Zde se zrodila káva a také nejvíce odrůd. Nejspíš je Etiopie poslední...

Kategorie

Komentáře

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno